Bullshit jobs

Op mijn Engelstalige blog schreef ik een geniale bullshit job rap. Nu moet ik oppassen. Geniaal? Dat-ie dat van zichzelf beweert klinkt niet zo aangenaam. U voelde ook een zekere irritatie toen u het las, toch?

De rap gaat over “bullshit jobs“, een concept van de jonge econoom en anarchist David Graeber die sinds kort professor is aan de London School of Economics. Zijn analyse van het huidige tijdsgewricht zeg dat er steeds meer zinloze jobs bij komen omdat het kapitaal de scepter zwaait. Denk aan juristen die asociale patenten beschermen of contracten voor het uitlenen van reuzenpanda’s moeten opstellen. Aan investment bankers die miljardenvermogens beheren. Maar ook aan onderbetaalde computerwerkers die SEO-vriendelijke teksten schrijven voor een of andere kutblog waar iemand anders dan weer geld mee verdient omdat mensen op de reclames klikken.

Ik vond hier een onschuldig voorbeeld waarvan ik u de holle taal niet wil onthouden:

“team van alléén Champions League spelers maakt onderdeel uit van ons krachtige ecosysteem en wordt ingezet daar waar het er écht om gaat.”

Dat zijn dus SEO-specialisten. Mensen wiens levensinhoud het is om ervoor te zorgen dat bedrijfjes bovenaan komen bij Google. Ik kan in geen velden of wegen zingeving bekennen. Ik zou nog liever van een flat springen of een overdosis slaappillen achterover kieperen voordat ik me vereenzelvig met deze bagger.

Dus doe ik waar ik goed in ben (of: geniaal. lekker puh). Schrijven. Want het schrijven van goede literatuur is niet voorbehouden aan zelfmoordenaars

Geef een reactie