Partij van de Leuke Oplossingen

Festina lente! staat bij de PLO hoog in het vaandel. Voordat ik mezelf officieel kandidaat stel als lijsttrekker van Neerlands frisse nieuwe partij, de Partij van de Leuke Oplossingen, heb ik er eerst een nachtje over geslapen.

Wanneer je in het Nederland van 2018 enig succes wilt boeken met een politieke partij, dan moet de naam klinken als een klok, weten we van de ervaringen van mevrouw Simons, die overigens respect verdient voor haar doorzettingsvermogen.

Ik heb een poosje overwogen om me aan te sluiten bij de Partij voor de Dieren, de enige verkiesbare partij, maar heb hiervan afgezien omdat die partij zich beperkt tot een niche en moedwillig opositie ad infinitum speelt.

De PLO wil regeren.

Voor mijn aanstaande kiezers stip ik hier de voorlopige speerpunten aan:

  • Belastinghervorming. Inkomsten uit arbeid onder 100.000 Euro niet meer belasten. Vermogensbelasting. Financiële transactietaks. Keihard lobbyen hiervoor in Brussel. Moderne BTW-categorieën: 0 op basisbehoeften. 75% of meer op luxegoederen. Dit is een langetermijnstreven (ik snap ook wel dat het boze buitenland dit soort belastingstelsel direct zal afstraffen) dat stap voor stap wordt omgezet. We gaan met economen als Thomas Piketty, Kate Raworth, Tim Jackson, Paul Krugman en anderen rond de tafel zitten.
    “Leuker kunnen we het niet maken” zegt de belastingdienst al jaren. Rutte kan het natuurlijk wél leuker maken voor z’n vrindjes aan de andere kant van de draaideur. De PLO staat voor een leuk belastingstelsel.
  • Milieumaatregelen. Nederland gaat als een gek innoveren. Slimme initiatieven voor plastic opruimen, bosbeheer, biodiversiteit krijgen ruim baan en flinke subsidies. MINDER energieverbruik en MINDER verbruik van grondstoffen is onze mantra. Wen er maar aan. We investeren in hergebruik, upcycling. Volkstuintjes worden gestimuleerd. Er komen importheffingen voor avocados uit chili en andere vega-meuk. We promoten fietsen. De wegenbelasting gaat omhoog.
  • Media. De PLO zet zich in voor vrijheid van meningsuiting en we gaan Google en Facebook achter de broek zitten als het moet. We luisteren naar techneuten en het open internet. De Publieke Omroep gaat door met kritische programma’s en krijgt er een bak geld voor.
  • Politiek. We gaan experimenteren met onlinereferenda, referenda óver referenda. We gaan onderzoeken in hoeverre we een sapiocratie willen, en de stemmen van mensen die ergens meer vanaf weten zwaarder laten wegen. Het wordt een feest voor sociologen en technologen die dit allemaal met de Blockchain mogen implementeren.
  • Verzorgingsstaat. We gaan door met basisinkomenexperimenten. Je kan er een bekende online voor nomineren. Die krijgt dan 1500 Euro per maand en we gaan koekeloeren wat hij/zij/het bijdraagt aan de economie en of we dit kunnen meten. Zorgverzekeringen krijgen minder macht. We gaan de efficiëntie van ziekenhuizen niet meer klakkeloos aan de vrije markt overlaten. We gaan serieus praten over het pensioengat. We gaan initiatieven die ouderen herintegreren in de samenleving stimuleren, bijvoorbeeld studenten die wonen bij bejaarden en in deeltijd zorgtaken overnemen. Thuisonderwijs wordt toegestaan, met jaarlijkse centrale examens die bepalen of een kind thuis mag blijven.
  • Onderwijs. Nederland wordt nog meer een kennisland. Uitwisselingen worden gestimuleerd. MOOCs krijgen ruim baan. We zorgen ervoor dat iedereen kan studeren. We gaan hoogleraren niet langer afrekenen op het aantal publicaties dat ze produceren, maar geven ze hun academische vrijheid terug.
  • Defensie. Minder geld naar defensie. Internationaal is dit een heikel punt, we gaan lobbyen in Brussel. Met een kleiner, gestroomlijnd militair gaan we ons wel actief inzetten voor vredesmissies. We zetten de stille brandhaarden waar de media niet over schrijven weer op de kaart, bijv. Congo, Zuid-Soedan.
  • Ontwikkelingshulp. Geen geld meer naar overheden. We sponsoren Nederlandse bedrijven die een slim concept hebben dat werkt in de regio. We zetten ons in voor meisjesonderwijs in Afrika en India, omdat dit de bevolkingsgroei kan afremmen.

En voorts is de PLO voor de afschaffing van de bio-industrie.

Opdat u niet denkt dat dit Pastafarianisme in de politiek is: we gaan over al deze punten goed doorlezen en nadenken. We gaan een prachtig “forum” worden en als het allemaal goed loopt, spring ik naakt in een pool. Beloofd.

Geef een reactie