Houd moed!

“Het wezen van de macht, en ik gebruik een groot woord, is angst”.

Dit heeft Trump in een interview met wittehuisjournalist Bob Woodward gezegd. Of ongeveer zo gezegd, in 2016 of daaromtrent. Hier in Seoul zit de koude in de lucht en genieten mijn vrouw en ik van ons knusse huisje. Ik ben vandaag begonnen in Woodwards boek “Fear. Trump in the White House” en voorwaar, ik zeg u: wat een circus. En dan ben ik nog maar bij de beschrijving van de campagne. Hoe Steve Bannon benoemd werd tot ‘CEO’ en Kellyanne Conway tot manager. Hoe Priebus meende dat alles verloren was na Trumps “grab them by the pussy” uitspraak, en hoe Bannon een “metafysische zekerheid van 100%” had dat Trump zou gaan winnen als ze er maar voor zouden zorgden dat de campagne om het afbranden van Hillary zou gaan.

Trump wordt qua obsceniteit naar de kroon gestoken door de kersverse Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro. Want wát een lul is dat mensen. Ik schreef er een kort woedend stuk over op Jalta, na mezelf enigszins geïnformeerd te hebben op de websites van respectabele kranten. Hoe blij ben ik dat we zulke instituties (de New York Times, de Washington Post, de Guardian, de Frankfurter Allgemeine, de Süddeutsche, le monde) nog hebben. Maar hoe lang nog? Wanneer ik de tweets over de Braziliaanse hufter-in-chief lees, zijn de rillingen koud. Het zal zo’n vaart niet lopen en hij meent het niet, van die homo’s en dat doodmartelen enzo. Dat is de stellige (of tenminste: openbare) overtuiging van zijn aanhangers.

Misschien hebben ze gelijk. Maar voor zijn volgers is het wel menens. In een land dat de grootste recessie in de recente geschiedenis doormaakt met torenhoge werkloosheidscijfers en 64 duizend moorden (vergelijk Nederland in 2017: 159; individueel beschreven in de moordatlas), kun je een escalatie verwachten. Alles wijst erop dat er bloed gaat vloeien in Brazilië. Mijn bange verwachting is dat er net zulke gekken als Robert Bowers, die schutter die een bloedbad aanrichtte in Pittsburgh, in Brazilië aan het moorden slaan. En, nog erger, vrees ik dat het Bolsonarobewind het als excuus zal gebruiken om hele favela’s uit te moorden.

De situatie in Brazilië is zorgwekkend en mag niet worden genegeerd.

En net nu ik dit stuk wil plaatsen lees ik over een vliegtuigcrash met 189 doden in Indonesië.

Afbeelding: het grootste standbeeld ter wereld, van Sardar Vallabhbhai Patel in India, twee keer zo hoog als lady liberty.

Geef een reactie