Selfkicken cont’d

Selfkicken is fun! Je moet het ook eens proberen in een tijd die aan ons opdringt dat we ons leven lang prestaties moeten stapelen. Ik mocht me vroeger nooit met anderen vergelijken want dan zou ik me ‘zacht vergelijken’. Dat dit onzin is deed er niet toe, mijn jeugd was in dat opzicht fake news avant la lettre. Het is een essentiële vaardigheid, wil men het selfkicken onder de knie krijgen, om zich met anderen te vergelijken.

Ik was een matige filosofiestudent en menig hoogleraar kan dat beamen. Te vluchtig, te veel bezig met woordspelingen. In plaats van denken wilde ik in mijn dromen alles en iedereen de mond snoeren met Nietzsche-achtige aformismen die me stante pede bronzen roem zouden opleveren. Jarenlang heb ik met een arrogante smoel in de collegebanken gezeten zonder noembaar resultaat. Niet geschikt voor publicatie. Ik ken iemand die filosofie er op zondag een beetje bij doet, en die publiceert gewoon artikelen in vakbladen. Op zich is er niks mis met het feit dat er mensen van een hoger niveau op de wereld rondlopen, maar laten we er geen doekjes om winden.

Voor de poëzie geldt hetzelfde. Kom ik aan met jarenlange inspanningen en de pretentie om voltijds dichter te zijn. De Übermenschen die echt wat van waarde publiceren doen het er een beetje voor de lol bij. Zij hebben een goede baan en hun taalgevoel heeft zich spelenderwijs ontwikkeld tot iets waar het mijne bleek bij afsteekt. Bleek bij afsteekt.

Nee, dit is niet een column zoals de lezers gewend zijn. Slechts weinigen kunnen door de vollendete ironie heen kijken en ontwaren de ijlere en schonere luchten. Ik doe niet meer mee aan de hapsnap feelgood-cultuur. Dit jaar ga ik me richten op schrijven, een lekkere dikke roman, poëzie, en dat betekent ook: op armoede. De geringe marktwaarde van woorden zal mij koud laten. In arren moede zal ik zwoegen, nu mijn lijf nog gezond is en mijn geest nog stuipen trekt.

Ik hoop dat u een geweldige eerste week van het nieuwe jaar achter de rug hebt. Voor hulp bij het selfkicken kunt u altijd contact met mij opnemen. Samen met een professioneel team analyseren we de mogelijkheden en stellen we een individueel selfkickplan op. Daarbij komen karaktereigenschappen, cognitieve vaardigheden en nog veel meer aan bod. Reserveer nu uw plaats want plaatsen zijn beperkt.

Geef een reactie