Assen

Aangezien er een Facebook-vriend woonde die me wel eens in het echt wilde ontmoeten, nam ik vandaag de trein naar Assen. De Drentse hoofdstad was kalm, er waren mensen op straat die in de lentezon bij elkaar stonden naast vrolijke bronzen beeldjes en een enkel fraai vakwerkgeveltje.

Mijn contact woonde in een rustige flat, in het soort wijk dat ik als typisch Nederlands heb leren waarderen. We spraken over schrijven en uitgeven, ongezien blijven en optreden. De volgende keer dat ik Assen bezoek ga ik me voor een streekgenoot uitgeven, van gereformeerde snit, en er op een podium staan.

Tijdens de urenlange treinreis kon ik de Nederlandse treinpassagier gadeslaan. Ik probeerde me het treinreizen als dagelijkse routine voor te stellen. Wat is een grotere geruststelling voor de ziel dan dagelijks van Meppel naar Nunspeet moeten? Je spieren herinneren zich de zwier bij het inchecken met je ov-kaart bij de paaltjes. Je voeten kennen het ritme van de traptreden en de exacte plek op het perron. De overstap in Zwolle naar de Sprinter is een vanzelfsprekend decor van je beslommeringen, de kleuren, geluiden, geuren op het station vertrouwd. Like clockwork.

Kan onderbreking, wanneer een routine is ingesleten, de aanzet zijn tot iets anders dan irritatie? Kan een vriendelijk lachende passagier met een rond brilletje die ongevraagd advies geeft, iets anders zijn dan een vervelende betweter? Kan iemand die om fundamentele politieke verandering vraagt, ja deze eist, iets anders zijn dan een gevaar voor onze manier van leven, tussen Meppel en Nunspeet?

De trein is een ideale plaats om na te denken, snel en langzaam. Het zou ook de ideale plaats kunnen zijn voor ‘serendipity’-gesprekken: willekeurige treinreizigers die aangeven open te staan om van mening te wisselen over bepaalde onderwerpen. De software bestaat al en draait bijvoorbeeld in cafés: Seats2meet. Het is een fluitje van een cent om mensen die inchecken bij ns.nl een overzicht te geven van andere leuterwillige passagiers en hun reizen.

Kamiel Choi, getrouwde vader van 42 (jaren, niet kinderen), humorist-dichter-filosoof, rijdt op zondag 28 maart van Tilburg naar Hilversum of Haarlem. Praat graag over poëzie, het klimaat, sociale rechtvaardigheid en kokkerellen.

Geef een reactie