Nikos en zijn schulden

Nikos wilde graag ingenieur worden, maar het ontbrak hem aan geld. Zijn rijke oom zei weet je wat ik leen dat wel even. Dat is goed voor je ontwikkeling, dat maakt de familie blij. Nikos was dolbij dat hij kon gaan studeren. Helaas had hij grote moeite met de abstracte wiskunde en kon hij zich vanwege de hitte niet goed concentreren. Het lukte hem niet om ingenieur te worden maar hij wilde niet opgeven en was vastbesloten om zijn schuld terug te betalen. Hij ving een studie diergeneeskunde aan want dat leek hem wel mooi werk. Hij vroeg zijn oom om een nieuwe lening en die zei natuurlijk jongen ik geloof ik je. Kom we drinken er een ouzo op en jij gaat het helemaal maken, over een paar jaar stroomt het geld binnen en kun jij me terugbetalen.

Nikos was blij en dook met hernieuwd enthousiasme in de boeken. Helaas bleek dat hij geen maag had voor de snijzaal en weldra begon het besef tot hem door te dringen dat hij nooit dierenarts kon worden en dat zijn oom de lening waarschijnlijk op zijn buik kon schrijven. Met tranen in zijn ogen verkondigde hij dat hij zal doen wat hij kon om de lening terug te betalen. Hij zou schoonmaakwerk gaan doen en op een zolderkamer leven zodat hij kon sparen. Zijn kinderen en kleinkinderen waren hetzelfde lot beschoren maar schuld is schuld wist Nikos, het was zijn heilige plicht om deze af te lossen, of dit nu mogelijk was of niet.

Toen las Nikos een boekje dat zijn oom hem verboden had. Het bracht hem op nieuwe ideeën, die hij vol enthousiasme aan zijn oom voordroeg. Het spijt me dat ik mijn studies niet heb kunnen afronden maar ik kan loodgieter worden. Dat ligt binnen mijn vermogens en eerlijk gezegd heb ik er zin in, eindelijk op eigen benen te staan. En op die manier kan ik uiteindelijk meer van uw schuld terugbetalen. Zijn oom schudde van nee. Je hebt twee keer gefaald knul. Het kan me niet schelen hoe je het doet, maar je hoeft van mij niet te verwachten dat we nog meer in je investeren. De brutaliteit waarmee je ons eisen stelt is stuitend. Ik zorg er hooguit voor dat je kunt overleven. Hoe je je schulden terugbetaalt zoek je zelf maar uit. Bovendien: ik moet duidelijke grenzen stellen. Ik heb echt wel gezien hoe je neefjes Pedro en João zaten te kijken.

Geef een reactie