Zweefneger

Youp van ’t Hek schrijft knuffelcolumns die net zo rond zijn als zijn brilletje. Af en toe is hij een beetje ondeugend en weergalmen zijn vloekjes in de linkse kerk. Is op zich niks mis mee, maar hij wordt voorspelbaar. En hij weet wat dat betekent. Vroeg of laat zal hij worden gehekt. Een twintigjarig rotjoch zal in Python een Youp van ’t Hek-generator programmeren, die de actualiteiten “op geheel eigenzinnige wijze” met elkaar verbindt. Youp zelf mag dan met pensioen. En zijn programma is ook geen lang leven beschoren, de nerd zal zich haasten om het ding om te programmeren tot een Gariogenerator of een Tinkebellhamel.

Het “hippe” links is aan het verpieteren. Terwijl ze zichzelf uithollen met onderbroekenlol en zich opwinden over hoe onbelangrijk de anus bleaching van Gordon is voor het landsbelang, maar het er wel steeds lekker over hebben, begint het zelf te lijken op een gebleekt koraal, een levend fossiel in een verzuurde wereld, wachtend om te worden afgebroken en meegevoerd met de overheersende stroming.

Ik las dat er twee verstekelingen boven Londen uit een vliegtuig zijn gesprongen, nadat zij zichzelf in Johannesburg aan boord hadden gesmokkeld. Een van hen zou de Val hebben overleefd. Die val doet me aan Rushdie’s Duivelsverzen denken, de grote roman waarmee hij de Fatwa heeft gewonnen (dat is de Nobelprijs van de Islamitische Staat) en die opent met een val van Saladin Chamcha uit een vliegtuig boven het Engelse Kanaal. Is het woord zweefneger al uitgevonden? Bij deze.

Zweefneger(m): een persoon met huidskleur karamel of donkerder die zich als verstekeling aan boord van een intercontinentale vlucht probeert toegang te verschaffen tot Fort Europa.

Zweefneger. Krijg je geheid gelazer mee. Ik leg beslag op dit woord. Ik patenteer het. Wanneer iemand anders het wil gebruiken dient hij eerst honderd euro over te maken op het bankrekeningnummer dat ik speciaal daarvoor heb bedacht. Giro 555.

2 commentaren op “Zweefneger

  1. Zweeflul had ik al, als tegenvlieger van zweefteef. Ik bedoel dat ik al een zweeflul heb opgevoerd in een gedicht. De kleur van de lul doet er niet toe. In jouw geval is je verwijzing naar de Duivelsvezen helemaal terecht. Dat het negers waren die naar beneden donderden, daar durft niemand aan te twijfelen. Misschien waren ze gewoon onderweg naar Sint Niklaas om hem te dienen

Geef een reactie