Vooroordelen

Deze week bied ik u een cursus over de omgang met vooroordelen. Omdat we in een politiek klimaat leven waar het ridiculiseren van vooroordelen aanzienlijk milder wordt bestraft wanneer je zelf tot de doelgroep behoort, heb ik besloten om het over mijn achternaam te hebben.

Stap één: het verhaal exact vertellen
Dezelfde criteria toepassen die ook gelden voor wetenschappelijke theorieën, in het bijzonder de geschiedswetenschap.

Choi. Daar zijn vooroordelen aan verbonden. Ik associeer vrijelijk. Pak Choi, sambal bij, nummer 39 met rijst, soyasaus, bami pangang, ni hao, spleetoog, lekkel wokken, raar accent, Lulu Wang, tenger ventje, vlijtig volk, plastic rommel, kleine piemeltjes, Choi boy, da’s mooi mr. Choi, vogelgriep, ding deng dong, Peking eend, zingende zaag. Ik vermoed dat dit het verwachtingspatroon is dat hoort bij de naam Choi. Maar ik kan er natuurlijk ook helemaal naast zitten. In ieder geval is dit het vooroordeel waar we vandaag mee werken.

Stap twee: het vooroordeel corrigeren
Laten blijken dat je veel beter op de hoogte bent. Het vooroordeel week, belangeloos en vervelend maken.

De naam “Choi” spreek je uit als “Chè”. De transliteratie van het Koreaanse alfabet gebruikt Amerikaanse fonetiek, omdat de VS er de dienst uitmaken. Het is de achternaam van mijn vrouw, die ik in het sexistische Nederland natuurlijk niet officieel mag dragen (corrigeer me als het niet waar is, maar ga niet liggen zeiken dat ik lig te zeiken dat jij ligt te zeiken) – de achternaam dus, die ik als artiestennaam gebruik en vanwege de gelijkenis met een ranzige revolutionair ook wel prikkelend vond. En ik houd van mensen met een korte achternaam.

Stap drie: het vooroordeel de nek omdraaien
Met een mokerhamer sla je tenslotte het achterlijke vooroordeel aan gruzelementen. En wie denkt dat dit propaganda is voor de linkse kerk – die kerk is het eerste slachtoffer van onze beeldenstorm.

Dat iemand zich toevallig Choi noemt zegt natuurlijk geen reet. Je verwachtingspatroon heeft schipbreuk geleden. FAIL.

Huiswerk

Denk zelf aan drie vooroordelen en pas er het stappenplan op toe. Denk aan huidskleur, afkomst, beroepsgroep, geslacht, sexuele oriëntatie of lievelingskleur. Het gaat erom, de drie door u gekozen vooroordelen op te lossen. Stuur uw oplossing naar mij en u krijgt een certificaat toegestuurd.

Geef een reactie