Boos, bozer, Brussel

Het was droevig hoe er vrijwel onmiddellijk na de gruwelijke aanslagen in Brussel racistische dingen werden getwittert en hoe op sommige scholen volgens de geruchten kinderen applaudiseerden in hun oneindige onbenul.
Bijtend, doch mijns inziens terecht, sarcasme aan het adres van de Belgische overheid moest het winnen van authentieke grimmigheid en gramschap. Op televisie reageerde men prime-time met bloemetjes en liedjes in plaats van verbolgenheid. Er wordt gezongen voor de toekomst, men “gaat door met leven” want “wij zijn met meer”, “ze krijgen ons niet klein”, en “anders heeft IS gewonnen”. Door de woede in de media te onderdrukken wordt deze opgekropt. Deze tomeloze overschatting van ons collectieve morele sentiment, zal zich wreken. Populisme geeft het volk zijn recht op woede terug, waarvoor het altijd meende, dat het zich zou moeten schamen omdat deze woede blind is. Extreem-rechts, en daarmee bedoel ik de onverbloemd racistische elementen die te lui zijn om zelf na te denken, maakt deze blinde woede myopisch om hem te kunnen instrumentaliseren.

Het was nog droeviger dat die aanslagen überhaupt hebben plaatsgevonden. Een half uurtje luisteren naar diverse terrorisme-experts en islamologen leerde mij dat ze voorkomen hadden kunnen worden, wanneer de Belgische autoriteiten niet zo hadden zitten knikkebollen van hun welverdiende champagnekater na de arrestatie van Abdel Abi Salami. In onderstaand tv-fragment, wordt dit geciviliseerd doch messcherp gediscussieerd door onder anderen oorlogsjournalist Arnold Karskens.

http://pauw.vara.nl/media/354836

Ik roep graag op social media dat we het aan de experts moeten overlaten. De moderne Bildungsbürger die zichzelf hoog heeft opgeleid met “alternatieve media” en gesprekken in de kroeg, heeft nogal eens de neiging om eigen expert te spelen. Een houthakker uit Wormerveer is ineens islamexpert, en dreigt dat er linkse koppen zullen rollen, straks als het bijltjesdag is. Iedereen heeft niet alleen een mening, maar lijkt niet meer te willen kijken naar argumenten die deze mening zouden kunnen ontkrachten. Zou dat de invloed van online media zijn, een online kroeg waarin je iedereen die lastige argumenten aanvoert voor een afwijkende mening gewoon kunt blocken?

Onder invloed van social media kan het spanningsveld tussen vrijheid en veiligheid veranderen in een mijnenveld.

Geef een reactie