Meer marktwerking in de monarchie

Als er een familie is die van zijn spaargeld kan leven, zijn het de Oranjes wel. Ik zie niet in waarom de archaïsche koningsfamilie überhaupt van de belastingbetaler een royaal salaris zou moeten krijgen. Voor hun onafhankelijkheid hoeven we die tributen niet op te hoesten, want politieke macht heeft de koning niet. En die symboolfunctie dan, de staatsbezoeken, de lintenknipperij, de verblijven in een Griekse villa om de saamhorigheid van de Europeesche Unie te onderstrepen? Die kan zo’n familie lekker uit eigen zak betalen. Het adelsgeslacht moet blij zijn dat wij ze sinds 1815 voor koning laten spelen en niet ergens onderweg in een opwelling van gallisch republikanisme onder de guillotine hebben gelegd. Donald Trump, collega miljardair en tonsoriale lotgenoot van Koning Alex, bekostigt ook zijn eigen praal: 100 miljoen geeft de seniele narcist uit aan zijn verkiezingscampagne.

Sinds 2012 wijst de koning geen (in)formateur meer aan. Het is een ceremoniele zandzak die af en toe zijn krabbel mag zetten. De monarchie is honderd procent symbolisch, een liefhebberij van een historisch bevoorrechte rijke familie, die we uit piëteit gedogen.

Het wordt tijd dat we de subsidiekraan van Soestdijk definitief dichtdraaien en orde op zaken stellen. Koningsdag hoeft geen nationale feestdag meer te zijn, de gouden koets kan worden omgesmolten en prinsesje Amalia mag zelf haar studie bekostigen met een bijbaan bij een Argentijns steakhuis. Dat is goed voor de economie en respectvol naar de moslimgemeenschap toe, die wellicht een alternatief wenst voor Prins Pils.

Bernhard, die Duitse lul die werd bevorderd van SS-marcheerder tot koninklijke schuinsmarcheerder

Dat kan. Koning is vanaf nu geen beschermd beroep meer. Andere miljardairsfamilies mogen het ook eens proberen en kunnen bijvoorbeeld met betere troonredes, leukere hoedjes en gratis bitterballen proberen om in de smaak te vallen. Meer marktwerking in de monarchie.

Genoeg. Eerwaardige columnisten in de Trouw en de Volkskrant hebben tot bloedens toe grappen gemaakt over ZKH Benno die zestienjarige meisjes al met handoplegging van hun borstkanker genas toen Irene nog in de luiers lag. De zweefprinses was not amused over de bagger die historica Withuis in haar biografie over Juliaantje opdiept uit de koninklijke beerput. Ze had het zelf ‘heel anders in haar herinnering’. En de fraaie feiten over Bernhard, die Duitse lul die werd bevorderd van SS-marcheerder tot koninklijke schuinsmarcheerder, komen net aan het licht nu het huis van Oranje toch al onder vuur ligt vanwege de centjes.

En als een loepzuivere Democraat als Pechtold er in de Kamer iets van zegt is dat populisme volgens Mark Rutte, de bordkartonnen lakei van Alex en Maxima. Waarom zou de brave verdediger van de Constitutionele Monarchie bang zijn voor populisme? Een meerderheid van de Nederlanders wenst zich geen andere staatsvorm en haalt de schouders op over de excessen die er nu eenmaal bijhoren.

Het Koningshuis overleeft net zoals zwarte piet overleeft: door de waakvlam van reactionaire nostalgie die achter de vaderlandse gordijntjes brandt. De wereld verandert al snel genoeg, denkt de televisiekijker. Als ze moreel bezwaar gaan aantekenen bij de trotse symbolen van de Nederlandse natie, is straks het einde zoek. Dan kun je net zo goed je soevereiniteit in de uitverkoop doen (CETA/TTIP) en vervolgens raar opkijken dat alle slimme clausules ten spijt het volk je net zo min serieus neemt als de multinationals die de dienst uitmaken.

Geef een reactie