Een paar jaar geleden reden we met onze in Duitsland gekochte Franse auto rond in Catalonië. De auto had, zo moesten we later vaststellen, enkele gebreken met de brandstofleiding en het was een snikhete dag en het voertuig vloog dan ook in brand. We konden onze waardevolste bezittingen, waaronder enkele computers, 1 fototoestel, 3 paar schoenen, 2 paspoorten, 2 rugzakken en 1 baby redden voordat de vlammen uitsloegen en de auto voor onze ogen in een vlammenzee veranderde. De Catalaanse brandweer en politie, alsmede enkele omstanders, waren buitengewoon vriendelijk met de afhandeling van de aangelegenheid.
Gisteren werden de Catalanen zelf geteisterd door geweld. Niet bij de brandstofleiding, maar de leiding in Madrid zat een steekje los. Rajoy heeft voorgoed zijn geloofwaardigheid verloren en meer dan 500 gewonden en de beelden die de wereld over gingen van oude vrouwtjes die uit een stemlokaal worden gesleept en Guardia Civil-agenten die op reeds gewonde vreedzame demonstranten inslaan en Catalaanse brandweermannen die een cordon vormen om hun stemmende, maar ontstemde regiogenoten te beschermen bij de gang naar de illegale stembus –
Door het geweld van de nationale politiemacht werd de illegaliteit een voetnoot. Wat valt er na gisteren nog te redden van de vredelievende Spaanse eenheid? Hoeveel Catalanen zijn Madrid na gisteren spugerzat dan ze het voor gisteren waren?
Wat betekent Catalaanse onafhankelijkheid eigenlijk? Dat Barcelona’s belastinggeld niet meer verdwijnt in het zwarte gat van het Spaanse achterland, waar men nog op windmolens jaagt. Er zijn mensen die menen, dat een onafhankelijk Catalonië onmiddellijk uit de EU stapt en een soort Rojava-achtig socialistisch experiment begint waarbij men het met de democratie niet zo nou neemt. Ik weet het niet. Hoe sterk is de eenheid van het Catalaanse volk? Wordt bij de onafhankelijkheid ook de suggestie gedaan dat de Catalanen in het zuiden van Frankrijk erbij moeten worden betrokken, dat het Catalaanse Rijk zich dus aan weerszijde van de Pyreneeën zal uitstrekken? De vraag naar legitimiteit is buitengewoon complex en kan niet worden beantwoord door gewoon ‘de kranten te lezen’, of een geschiedenisboek, of Orwell.