Belasting

Met de fiscus heb ik een relatie die door avontuurlijke theologen interessant genoemd zou kunnen worden. Ziet u: ik betaal graag belasting. Duizend euro meer op een jaar is voor mij geen enkel probleem, mits de mij toegezonden documentatie een bijsluiter bevat in normale grotemensentaal die uitlegt “waar ik aan toe ben.” De communicatie met de Duitse fiscus verloopt via een idioot computerprogramma en via e-mail, aangezien ik fysiek niet in Duitsland ben. Omdat men zich echter niet zomaar in een ander land naar keuze kan inschrijven, ben ik officieel woonachtig in het prachtige Berlijn, waarvan het oostelijke deel, als we de kranten mogelijk geloven, recentelijk is genazificeerd.

Bon. Af en toe komt er een e-mail terug. Daar reageer ik dan binnen een minuut up, met voorstellen om direct mee te werken aan bijvoorbeeld het innen van btw of het automatiseren van mijn vooruitbetalingen. Ja, ik wil het zo makkelijk en zo leuk mogelijk voor het maken. Ik trek niets af: mijn opgaaf is steevast onbevlekt. Toen de belastingdienst mij de mededeling deed dat op mijn Einkommenssteuererklärung voor 2016 het bedrag ontbrak, gaf ik mij over aan een lichte paniek. Zou ik worden veroordeeld tot honderdduizend Euro boete en een gevangenisstraf, zoals het een Duitse voetbalmanager overkwam? Goed, die sluisde miljoenen aan de fiscus voorbij, maar rechtvaardigheid is toch een principekwestie?

Gisteren onder de douche begreep ik ineens waar de behoefte aan die paniek vandaan kwam. Ik ben uiteraard geen theïst, dus moet er in mijn psychische huishouding iets anders dan Onze lieve Heer zijn dat correspondeert met de existentiële angst. Nu moet de seculiere samenleving niet veel hebben van existentiële angsten, en met psychologen heb ik lullige ervaringen. Priesters hebben geen macht over mij. Wie dat wel heeft, zijn ambtenaren in het algemeen en de belastingambtenaren in het bijzonder. Belasting is de religie die je niet kunt opzeggen, en de Aanslag het jaarlijkse offerfeest. Vertel mij niet dat het noodzaak is: met technologie en een beetje goede wil kan de belastinginning geautomatiseerd worden en plaatsvinden tijdens het drukken van contant geld én bij kapitaaltransacties.

Nee, belasting vervult nog een heel andere functie dan inkomstenbron van de staat. Het manifesteert de Staat als de absolute autoriteit, de patriarch die absolute macht over ons heeft. Ik heb dat echt alleen met belastingambtenaren. Als men op andere ambtenaren stopt te reageren, is er geen man overboord. Maar de fiscus zal vroeg of laat overgaan tot vervolging. Ze vervult daarmee voor mij een psychische functie van het invullen van de leegte na de dood van god. In die zin ben ik de fiscus gematigd dankbaar.

Update: Ik las dat het kabinet Rutte III (de naam alleen al klinkt als een slechte grap) het minimumtarief voor de btw van 6% naar 9% gaat verhogen. Het zal allemaal wel ‘doorgerekend zijn’ denkt de Hollandse koopman dan. Dat de rijken erop vooruitgaan terwijl het de armen, die proportioneel meer geld uitgeven aan aardappelen en koolsoep à 6% btw, hard treft, doet mijn socialistenhart pijn. Rutte, als je dit leest, f*ck you! Belasting moet je bij elkaar schrapen op de Zuidas en bij ondernemingen uit Dubai, niet door de kosten van de eerste levensbehoeften te verhogen alleen omdat de arme sloebers kunnen worden ‘doorberekend’ en niet met hun kapitaal zullen vluchten.

Geef een reactie