Cursus gedichten verbeteren #51

Welkom terug bij de cursus gedichten verbeteren. Hebben jullie inmiddels een kritische blik ontwikkeld? Durven jullie, wanneer jullie gedichten van 3 dagen, 3 maanden of 3 decennia oud teruglezen, er met grote rode hanenpoten naast te schrijven VERBETERBAAR of NVB (niet verbeterbaar)? Het lukt de cursusleider steeds beter. Vandaag een vers uit Komrijm dat niet genoeg aandacht heeft gekregen. We verbeteren slechts regelzetting, interpunctie, en metrische details:

Fantasie

Sloop mijn stellingen, breek mijn botten
teken op een kaart een land waarnaar ik op kan rotten
vertrap mijn cultuur met kousenvoeten, zwaai sloop-
kogels tegen mijn verhemelte, smeer mijn bek dicht met stroop
giet mijn longen vol met lood
wens me de tyfus, wens me de dood
martel mij, martel mijn evenknie,
maar ontneem me nooit, nooit mijn fantasie

Vierendeel mijn oordelen, zeg al mijn abonnementen op
ontkleur mijn regenbogen, kauw me stuk als zoute drop
verschroei mijn wenkbrauwen met een strijk-
ijzer, gooi mijn redenen achter de dijk
neem me al mijn liefste dromen af
maak van mijn ziel een massagraf
verbrand de aarde zover ik haar zie
maar ontneem me nooit, nooit mijn fantasie

Inhoudelijk wil ik er niks meer aan toevoegen. Het is bij dit soort verzen wel belangrijk het hardop voor te lezen. Het moet perfect lopen. De sloop-kogel en het strijk-ijzer moeten hun plek verdienen. De aanheffen van de strofes hebben een hoofdletter, verder zijn er een paar komma’s, dat lijkt me in orde.

We komen dan tot:

Fantasie

Sloop mijn stellingen, breek mijn botten
teken op een kaart een land, waarnaar ik op kan rotten
vertrap mijn cultuur met kousenvoeten, zwaai sloop-
kogels tegen mijn verhemelte, smeer mijn mond dicht met stroop
giet mijn longen vol met lood
wens me de tyfus, wens me de dood
martel me, martel mijn evenknie,
maar ontneem me nooit, nooit mijn fantasie

Vierendeel mijn oordelen, zeg al mijn abonnementen op
ontkleur mijn regenbogen, kauw me stuk als zoute drop
verschroei mijn wenkbrauwen met een strijk-
ijzer, gooi mijn redenen achter de dijk
neem me al mijn liefste dromen af
maak van mijn ziel een massagraf
verbrand de aarde voorzover ik zie
maar ontneem me nooit, nooit mijn fantasie

En nu jullie! Welke metaforen voor de fantasie zijn jullie het liefst?

Geef een reactie