Mogen wij u even in de kaartjes kijken?

Twee dierbare vriendinnen vage bekenden werden lastiggevallen vriendelijk gevraagd hun vervoersbewijs te tonen door een groep Marokkanen treinconducteurs van de Nederlandse Spoorwegen.

Althans, dat is de ware toedracht volgens een deel van het internet. Op een ander deel van het internet kunnen we wellicht lezen hoe Baudets dierbare vriendinnen gruwelijk werden misbruikt in een speciaal voor dat doel in een hondekop ingerichte dark room, door een groep grof besneden Marokkanen en hoestende Wuhan-Chinezen die door de Nederlandse regering met open armen zijn binnengehaald om het leven van de burger zo zwaar te maken dat ze denken “betalen om belastingaangifte te mogen doen, dat kan er ook nog wel bij.”

Ik heb deze flauwekulrel vanaf een veilige afstand, hier in het zonovergoten toeristenplaatsje Melaka aan de Maleisische kust, en met een gezonde dosis leedvermaak, gevolgd. Zelfs de grote Ilja Pfeiffer, wijs genoeg om in Genua te wonen, analyseerde in HP/De Tijd de gewraakte tweet zo goed dat het lekker galmde in de eigen kerk, terwijl onderbelezen rechtsextreem gespuis hem de huid volschold. Vanuit de Algarve preekte de onvolprezen van Amerongen over “Baudet en Mens en hun Marokkanen-act”, Stevo Akkermans veegde in Trouw de vloer aan met d’n Thierry en ik vond dienstmededelingen tot in de Linda.

Zelfs de politie hield het niet droog. Onze waakzame en dienstbare ordehoeders overwogen zelfs aangifte te doen maar zag daar vervolgens, uit monde van een woordvoorder die Ed heette, weer vanaf. Baudet zelf kwam met een idiote rectificatie waarin hij toegaf dat er van zijn tweet helemaal niks waar was. Het was smullen.

Een dag later veranderde een pientere banketbakker uit Monster de naam ‘moorkop’ en ‘roomkop’, en mocht aanschuiven ben Eva Jinek. Alles wordt ons afgepakt door die jank-“negerts”! We moeten de HEMA boycotten, dixit @jndgrf, populaire oom op ranzige verjaardagsfeestjes. De rapen waren gaar! Smullen!

Ik vond het zo aandoenlijk dat ik er zelf ook iets over wil schrijven. Nu ben ik zelf niet gezegend met veel nostalgische gevoelens voor het goeie ouwe Holland (al vind ik “The Netherlands” droogkloterig klinken), en lig ik niet wakker om tradities behalve die van Hugo Grotius, Baruch Spinoza en Desiderius Erasmus.

Een Marokkaan waar je geen ruzie mee moet krijgen!
Een Marokkaan waar je geen ruzie mee moet krijgen!

Maar je moet toch wat, zoals mijn oma zaliger altijd zei. Ik had er even over gedacht om te gaan muggenziften over het woord ‘racisme’. Marokkanen zijn toch helemaal geen ras! Kijk maar naar het plaatje! Of vraag het aan kameraad @EwoutKlei en je krijgt een paar Marokkaanse l*kkere w*ven in je inbox. Van zo’n spreekkoor “racisme!” wordt toch niemand meer warm of koud.

Die mooie lievemensendoctrine is leuk en aardig, en zij moet wel tegen zichzelf beschermd worden.

Maar wat moet ik dan opiniëren, hier in het voormalige Oost-Indië waar de Hollanders vanaf 1641 hun protestantse protestantse poepie lieten ruiken? Het is ook allemaal zo ingewikkeld! Ik ben hartstikke progressief en zie het liefst gisteren een basisinkomen, belastingvrije quinoakoekjes en ander vegavoer, meer bomen en minder CO2-uitstoot, meer diversiteit en minder enge ouwe witte mannetjes, meer lol (ik heb niet voor niets de PLO, Partij van de Leuke Ideeën opgericht*) en minder gezeik, meer falafel en minder onverdoofd slachten. Die mooie lievemensendoctrine is leuk en aardig, en zij moet wel tegen zichzelf beschermd worden.

Ik vind dat we statistieken over criminaliteit niet met een ideologisch superieur handgebaar weg moeten wuiven. Ik ben even gaan kijken op de website van het CBS. Leest u mee?

“Bij vrijwel alle leeftijdsgroepen zijn mensen met een Antilliaanse achtergrond naar verhouding het vaakst verdacht van een misdrijf. Alleen bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar is met 7,8 procent het aandeel verdachten groter bij mensen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is bijna tweemaal zo vaak als de gehele niet-westerse groep (4,4 procent) en vijf maal zo vaak als personen met een Nederlandse achtergrond van dezelfde leeftijd (1,6 procent).”

Wat voelde u toen u dat “leest u mee” las? Bah, dat populistische toontje. Wat een racist is die Kamiel Choi toch, en van het ergste soort omdat-ie er zich nog half van bewust is ook! Nou, dan sla ik die zogenaamde “statistieken” maar over ook!

Maar is er dan geen antropologisch onderzoek nodig naar die Marokkaanse jongvolwassenen? Dat we niet zomaar dingen veronderstellen maar juist een wetenschappelijke benadering… Weet je wie er ook een wetenschappelijke benadering…? Mengele… Lalalalalala…

Ik heb, voor zover ik weet, in deze voormalige kolonie (die d’n Hollanders in 1824 ruilden met de Britten voor Bencoolen op Sumatra) van de Nederlandsche politie niets te duchten, dus ik kan vrij spreken en faken. Wat moeten we toch met die narcistische Baudet? Cordon sanitaire? Negeren? Neen, we moeten met het ventje in debat. We moeten hem zo serieus mogelijk nemen. We moeten proberen het boreale sentiment te begrijpen en zelfs empathie opbrengen (maar empathie mijn waarde meneer Choi, dat is toch het voorrecht voor die gezellige ander, niet voor die ándere ander?). Wat bezielt die mens, oké die flapdrol, die zei: “Het project van mijn leven bestaat eruit dat ik de heelheid van de wereld wil herstellen”.

Mag dat, tot zover, nog worden gezegd of geschreven? Ik zou, als ik zelf wat narcistischer was, de krantenkoppen al voor me zien: “Meneer Choi wil racisme bespreekbaar maken.” “Meneer Choi bagatelliseert extreem-rechts.”

En dat is het grote gevaar van deze tijd. Meningen moeten op de eerste plaats verkopen. Baudet vanwege deze tweet geen racistische lul vinden, maar ook niet de loftrompet voor hem afsteken, is niet uitgesproken genoeg. Baudet niet op een voetstuk willen plaatsen, noch hem ‘met alle middelen’ van zijn sokkel willen trekken, klinkt veel te lauw en levert geen impressies, dus ook geen knaken op.

Ik heb trouwens hartelijk gelachen om de reactie van de Venlose acteur en jaargenoot Abbie Chalgoum op Twitter. Kijk! Kijk! Nou haalt die Choi een excuusmarokkaan aan en dat gaat-ie direct weer iets racistisch zeggen. Let maar op!

Wie herinnert zich nog Rob Oudkerk en zijn “kutmarokkanen”? Hoe kunnen we de frase “kutcriminelen-tussen-de-18-en-25-jaar-die-statistisch-gezien-een-grotere-kans-hebben-een-Marokkaanse-achtergrond-te-hebben” vertalen naar iets dat lekker bekt? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iemand die statistieken citeert niet voor racist wordt uitgemaakt en kaltgestellt, maar op intelligente wijze van repliek wordt gediend?

De “anti-Marokkanenact” is de zoveelste natte scheet in de polder, waar bijna niemand meer de moeite doet om te doorgronden wat de “tegenpartij” eigenlijk bezielt, laat staan dat ze daarover schrijven.

Thierry Baudet werd het slachtoffer van zware mishandeling in Marokko, waar hij met de trein op reis was om zijn tante te bezoeken, wier kamelen vanwege de stikstofregeling helaas niet zijn toegelaten op de Nederlandse openbare weg .

* De opmerking over de PLO betreft z.g. fake news. De heer Choi heeft voor zover wij dat kunnen nagaan, nooit een politieke partij opgericht, noch is hij geaffilieerd met enige organisatie, theedoek-gerelateerd of anderszins, met de genoemde afkorting (red.)

Geef een reactie