Geef gul, maar niet aan mij

We hebben genoeg kunnen lezen over de existentiële problemen in de vrije sector, in het bijzonder de culturele vrije sector. Ondanks de noodmaatregelen komen veel mensen in de problemen en staat het voortbestaan van menig atelier, ensemble, podium, orkest of theater op de tocht. We lezen op boekman.nl dat “de linkse oppositiepartijen het noodpakket van 300 miljoen euro onvoldoende vinden.”

Op Twitter las ik over een crowdfunding die binnen de kortste keren enkele duizenden euros in plaats van de beoogde 800 binnenhaalde, een steuntje in de rug voor aan mensen die het even niet meer kunnen rooien. Nu was de instigator een beetje een bekende Nederlander en zullen de mensen hun tientjes mede daarom zonder al te veel argwaan hebben gestort. Daar kan ik als onbekende Nederlander met een tijdelijke woon- en verblijfplaats in Zuid-Thailand niet van dromen.

Maar toch, voor wat het waard is: ik wil even “mijn stem laten horen”, zoals de volksmond zegt.

Mensen met geld: geef het uit. Geef gul aan de culturele sector. Wat betreft de grotere ‘spelers’: maak gebruik van het initiatief bewaarjeticket en koop nu uw kaartjes voor volgend jaar. En bedenk ook dat er een boel onafhankelijke kunstenaars zijn die niet 1-2-3 zo’n schitterende website kunnen opzetten om hun noodlijdendheid effectief aan potentiële kunstconsumenten te communiceren. Geef vooral ook aan die mensen. Iedereen kent wel een paar zelfstandige creatievelingen op de sociale media, die nu – zo stellen we ons dat voor – bibberend in hun kot dromen van een laatste strohalm om de coronacrisis financieel te overbruggen.

Waarde consumenten die hun geld de afgelopen maanden niet kwijt konden bij de meubelboulevards, de Winkel van Sinkel of de Bijenkorf, die van gekkigheid overwegen om een stukje maan of een lord-titel te kopen – geef jullie geld nu in goed vertrouwen aan armlastige kunstenaars. Koop kunstwerken die nog lang niet zijn gemaakt, reserveer kaartjes voor potentiële voorstellingen, speel voor de aardigheid eens de mecenas.

De “immateriële waarde” die de kunstsector creëert mag niet verloren gaan! En ik schrijf dit heus niet voor mezelf (ik ben schrijver maar heb genoeg centen om het de komende jaren te rooien). Dus: geef gul, maar niet aan mij.

Geef een reactie